Gebakken ei

  • Gebakken ei bereiden moeilijk?

Hoe ingewikkeld is het bakken van een ei? Dat is een eitje zal je zeggen, maar hele volksstammen zijn niet in staat een perfect gebakken ei te produceren. Het gezegde ‘hij kan nog geen ei bakken’ geeft al aan dat hiervoor geen hogere hotelschool vereist is. Anders gezegd, het maken van een gebakken ei behoort tot de basis van de kookkunst.

De basis ingrediënten blinken uit in eenvoud: klontje boter of een beetje olijfolie en één of meer eieren.

Voedingswaarde van gebakken ei

De voedingswaarde van gebakken ei ligt hoger dan de voedingswaarde van een gekookt ei. Reden? Bakken in olijfolie of boter zorgt ervoor dat de olie of boter zich deels hecht aan het ei zodat je deze calorieën ook binnenkrijgt. Daar waar een gekookt ei 75 kcal telt reken je voor een gebakken ei 110 kcal. Onderstaande specificaties komen van de site van het voedingscentrum:

In 1 van ei (50 gram) gebakken ei zit:

110 kcal energie
8,8 gram vet
2,8 gram verzadigd vet
0,5 gram koolhydraten
0,5 gram suikers
0 gram vezels
7,2 gram eiwit
0,2 gram zout

 

Gebakken ei

Gebakken eieren zijn er in een aantal verschijningsvormen: Gebakken, spiegelei, omelet en roerei

Gebakken ei

Een klassiek gebakken eitje maak je door een klontje boter te smelten in een pan op een niet te hoog vuur. Ben je een aanhanger van Jamie Oliver dan gebruik je weinig olijfolie, let wel de bakvariant.

Zorg dat de gesmolten boter of de olijfolie geheel over de bodem van de pan is verspreid. Dit doe je door de pan licht te kantelen zodat de vloeistof zich over de bodem kan verspreiden.

Wanneer het gesmolten boter begint te sissen tik je een ei op de rand van de pan stuk en giet je de inhoud in de pan. Behoor je tot die mensen die overwegend de kans zien om zo het grootste deel van de inhoud van het ei naast de pan te kieperen, dan kun je het ei ook eerst stuk slaan in een kommetje.

Als je dit vooraf doet, heb je ook nog rustig de tijd om de eventuele stukjes eischaal eruit te vissen. Je giet dan de inhoud van het kommetje zachtjes in de pan, prikt de dooier (het gele) stuk met de punt van een mes zodat deze uitloopt in de pan. Na zo’n 3,5 minuut draai je het gebakken ei om. Na 1 minuut is je ei klaar. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Wil je creatiever een gebakken ei serveren? Tegenwoordig koop je bij Bol.com diverse bakvormen waarmee je eieren in allerlei vormen kunt bakken en serveren. In de vorm van een kat, uil of een konijnenkop. Of in de vorm van een hart voor je geliefde(n). Niet alleen te gebruiken om creatief eieren te bakken maar ook voor het maken van pannenkoeken in diverse vormen. De bakvormen zijn van siliconen en zijn gemakkelijk schoon te maken. Je stopt ze na gebruik gewoon in de vaatwasser.

Gebakken eieren

Spiegelei

Een spiegelei maak je op dezelfde manier als het gebakken ei, behalve dat je het ei of de eieren niet aan twee zijden bakt maar slechts aan één zijde. Niet omdraaien dus. Ook prik je de dooier niet stuk maar probeert deze als een bolletje heel te laten.

Als je het goed doet blijven de randen van het ei wit. Vormt zich een bruine rand dan heb je het ei te lang opstaan of staat het vuur te hoog. De bedoeling is dat het eiwit stolt maar nog wel een beetje ‘nat’ is. Het eigeel blijft vloeibaar in het ‘bolletje’. Wist je dat ze om die reden een spiegelei in Vlaanderen een ‘paardenoog’ noemen?

Er zijn er ook die uitgevonden hebben dat je een spiegelei of omelet kunt bakken in een tosti apparaat. Klontje boter, ei breken en bakken maar. Een soort mobiele pan, overal inzetbaar als er maar stroom is.

Bestel je in een restaurant een uitsmijter, dan zijn dat meestal 3 spiegeleieren op 3 plakken brood waar tussen ham en kaas liggen. Vergezeld door een takje peterselie, augurk of zoetzuur naast de uitsmijter.

Gebakken ei op brood

Omelet

Een omelet maak je door één of meerdere eieren in een kom stuk te slaan, een weinig melk daaraan toe te voegen tezamen met wat zout en peper. Roer het geheel goed door elkaar met behulp van een garde zodat het één lichtgele vloeistof wordt.

Giet het geheel in de pan wacht enkele minuten. Een omelet kent vele varianten, waarbij bijvoorbeeld eerst schijfjes tomaat in de pan worden gebakken, even omdraaien en na een halve minuut het eimengsel toevoegen. Na zo’n 5 minuten is de omelet gaar. Wil je het nog creatiever aanpakken, probeer dan halverwege het bakken de zijkant van de omelet langzaam naar binnen te vouwen zodat geleidelijk aan een omeletrol ontstaat. Zorg dat de binnenkant van het omelet niet te droog is. Dat noemen de Fransen Baveuse. Lekker op brood maar ook als smulrol.

Wie dit niet aandurft vouwt het omelet eenvoudigweg dubbel. Behalve tomaat zijn groenten zoals ui, prei en kaas lekker om toe te voegen. Hamsnippers zijn ook een heerlijke toevoeging.

Omelet

Roerei

Een goed roerei maak je door de eieren in een kom stuk te slaan en goed te roeren zoals bij het omelet. Zout en peper toevoegen en het geheel in de pan gieten. Tijdens het bakproces roer je de lichtgele vloeistof voortdurend en zorg je ervoor dat het ei aan de rand van de pan telkens naar binnen wordt geschoven.

Ook hier geldt, niet te lang bakken, te droog is niet lekker. Roereieren met kaas zijn een bekende combinatie maar luxer, en wat mij betreft, lekkerder zijn roereieren met gerookte zalmsnippers. De zalmsnippers bak je dan lekker in het ei vocht mee. Bekende toevoegingen aan roerei zijn ook ham, spek en groenten.

Roerei

Wat is de beste manier om spiegelei te maken

  1. Zoveel mensen, zoveel manieren. Iedereen heeft een eigen methode om de beste spiegelei te serveren. Deze video leert je drie methodes om een ei te bakken met de eidooier nog in tact.

Hoe lang kun je een gebakken ei bewaren?

Wanneer je het ei in een afgesloten verpakking in de koelkast wil bewaren doe dit dan zo snel mogelijk maar binnen 2 uur na bereiding. Dan blijft het ei nog zeker 2 dagen goed. Wil je gebakken eieren langer bewaren? In de vriezer, ook in afgesloten verpakking, kun je het ei nog zeker 3 maanden bewaren. Dit in tegenstelling tot rauwe of gekookte eieren. Wil je die invriezen dan gaat dat fout. Rauwe eieren zetten uit en ontploffen in de vriezer en gekookte eieren komen als rubber uit de vriezer. Als je dan toch rauwe eieren wilt invriezen, haal ze dan eerst uit de schaal en vries ze dan in. Als ze dan uitzetten barst de schaal niet.

 

Nog meer recepten met gebakken ei

6 eieren
1 pak bladerdeeg
6 reepjes bacon
Boter, margarine of bakspray
Peper en zout
Muffin bakblik

  1. Verwarm de oven voor op de temperatuur die aangeven is op het pak bladerdeeg.
  2. Leg 6 plakjes bladerdeeg open en ontdooid op het aanrecht. Steek of snijd er rondjes uit, zodat ze in de muffinvorm passen. Spray de muffinvorm in met bakspray of smeer deze met een kwastje in met margarine of boter.
  3. Vouw één rondje bladerdeeg in een kuiltje van de muffinbakvorm. Prik met een vork of stokje gaatjes in de bodem van de deegvorm.
  4. Bak de bladerdeeg schaaltjes in 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Na een kwartier haal je de bakvorm eruit en zet je de oven op 150°C.
  5. Leg in elk bladerdeegkuipje een reepje spek en zorg dat beide uiteindes over de rand vallen.
  6. Breek in elk bakje een eitje. Om te voorkomen dat er deeltjes van de schaal invallen kun je ervoor kiezen de eieren stuk voor stuk eerst te breken in een schaaltje. Zet de vorm in de oven en bak de ei bacon hapjes in 20 minuten gaar op 150°C.
  7. Breng dit eigerecht op smaak met zout en peper naar smaak.

Gebakken ei met zalm en kaas

2 eieren
Plakje gerookte zalm
1 plak kaas

Bak de 2 eieren met behulp van een beetje zonnebloemolie, kokosolie of olijfolie in de koekenpan op een zacht vuur. Als de bovenkant van het ei begint te stollen leg je de gerookte zalm en kaas erop. Doe een goed sluitende deksel op de pan en laat de gerookte zalm gaar worden en de kaas smelten. Uiteraard kun je dit lekkere gerecht op brood leggen maar zonder brood is deze minstens zo lekker. Ook een kwestie van hoeveel trek heb je. Ook hier is het een kwestie van zout en peper naar smaak toevoegen. Heel gezond ontbijt of lunch (rijk aan Omega-3 vetzuren). Wil je nog minder calorieën? Gebruik dan 30+ kaas.

Gebakken eieren met tomaten en uien in Italiaanse stijl in de oven

8 eieren
100 gram gekookte ham
1 ui
knoflook
twee eetlepels melk
250 gram verse spinazie of spinazie uit de vriezer
2 middelgrote tomaten
50 gram Parmezaanse kaas
2 eetlepels plantaardige olie
100 gram licht gezouten verse kaas

1. Snijd de ham in kleine plakjes. Verwijder de schil van de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de ui en het knoflook fijn. Snijd de spinazie in kleine stukjes.

2. Doe wat olie in de pan en leg de ui erin. Kies een pan die later veilig in de oven kan. Dus geen houten handvat dat in brand kan vliegen. Voeg de gehakte knoflook toe als de delen van de ui rood worden.

3. Leg na drie minuten de plakjes ham en tomaat in de pan en laat sudderen tot de stukjes tomaat zacht zijn.

4. Giet eieren in een diepe kom, voeg melk, een snufje zout en peper toe. Roer dit goed door elkaar. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de eieren en blijf roeren.

5. Als de ham gebakken is, giet je de hele eiermassa over de ham.

6. Zodra de bodem begint te grijpen, haal dan onmiddellijk de pan van het vuur, verdeel gelijkmatig op de roereieren kleine stukjes kaas en plaats deze in de oven.

7.  Zet het gerecht in de oven op 180 graden.

Zigeuner eieren ( Huevos a la flamenca) 3 personen

Zigeuner of Huevos a la Flamenca zoals ze in Spanje genoemd worden, is een heerlijk ovengerecht met verschillende groenten. Ontstaan in Andalusië als kliekjeskost, de restanten van vorige maaltijden werden zo verwerkt tot een heerlijk eigerecht.

Om te beginnen verwijder je het zaad uit vier grote tomaten en uit één paprika. Snij  de tomaten vervolgens in blokjes. Snijd de paprika, een ui, 2 stengels bleekselderij, 3 kleine wortels, 150 gram sperziebonen en drie middelgrote aardappelen in kleine stukjes. Snipper vier tenen knoflook of pers deze uit met een knoflooktang. Oven voorverwarmen op 200 graden.

Zet de wok op het vuur en verhit een scheut olijfolie. Voeg vervolgens de groenten toe en bak ze. Wanneer je veel groenten hebt kan het handig zijn dit niet in één keer te bakken maar in delen de groenten toe te voegen.

Tenslotte doe je de tomaten erbij, de chili, de chorizo (100 gram), 100 gram Serranoham en enkele lepels water. Schep het geheel goed door elkaar en laat het 15 minuten zachtjes gaar worden in een pan met deksel. Schep daarna alles in een ovenschaal en breek hierboven 6 eieren. Plaats de schotel gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.

35 manieren om een ei te bakken

Ik ontdekte bijgaande video hoe je op heel veel verschillende manieren een ei kunt bakken. Niet elke manier is even handig maar er zitten zeker een paar tussen die heel eenvoudig uitvoerbaar zijn. En als resultaat in enkele minuten een origineel gebakken ei.

De ham/kaas variant met groente die begint bij minuut 7 heb ik meermaals met succes gemaakt. De versie die bij 1.58 begint lijkt hier wel op maar is nog een slag eenvoudiger te maken. Ook interessant en gemakkelijk zijn de ei gerechten bij minuut 4 en 8. De sliertjes ei toevoeging voor in de soep bij 11.58 ga ik zeker een keer proberen.

Kortom, hoe langer je kijkt hoe meer inspiratie je haalt uit deze 35 mogelijkheden. Elk gerecht is in maximaal 5 minuten klaar en zelfs deze man met 2 linkerhanden kan het!