5 keer gepocheerd ei maken
Gepocheerd ei
Een gepocheerd ei is een ei dat gekookt wordt zonder schaal. Deze eieren wordt veel gebruikt in buitenlandse keukens, waaronder de Chinese keuken. Echter de Chinees ‘pocheert’ de eieren meestal in olie en dat geeft een afwijkende, maar ook rijkere smaak. Andere keukens bereiden deze eieren voor in de soep. Egg Benedict is dan weer een product uit de Amerikaanse keuken. Kortom, mogelijkheden genoeg.
Wie een dit ei op de klassieke wijze wil, zet een pan met ruim water op het vuur en voegt een beetje zout toe aan het water. Je kunt ook bouillon toevoegen om de smaak te versterken en tevens zo zout toe te voegen. Breng het water op temperatuur, net tegen de kook aan (kleine bubbeltjes!).
Je maakt met een lepel een draaikolkje in het midden van het water en je breekt vervolgens het ei boven de draaikolk. Als er nog wat eiwit naar de bodem zakt, kun je met een schuimspaan dit direct nog oppakken en over het eigeel scheppen.
Het verdient de voorkeur om voor pocheren hele verse eieren te gebruiken. Van deze eieren blijft het eiwit het gemakkelijkst bij elkaar. Wil je dat het eigeel nog mooi zacht blijft, haal dan het ei na zo’n 4 minuten met een schuimspaan uit de pan. Als je het ei op brood wilt gebruiken, leg dan het ei eerst op keukenpapier om het te laten uitlekken. Lekker met uitgebakken spek. Peterselie, zout en peper naar smaak toevoegen.
Voor wie deze manier te ingewikkeld vindt, kan ook het ei in een kommetje van aluminiumfolie of huishoudfolie gieten. Dan weet je tenminste zeker dat het geheel bij elkaar blijft. Enkele minuten in het hete water leggen en je ei is klaar. Als je vooraf de folie insmeert met olie laat het ei gemakkelijker los.
Er zijn veel verschillende attributen te koop die het pocheren van een ei vergemakkelijken. Zo zijn er leuke eipocheerder bakjes op markt. Zelfs speciaal voor je magnetron. Tot aan een speciale eipocheerpan. Deze pan heeft vier uitneembare cubs, waardoor je het ook nog kunt gebruiken als een hapjespan. Super handig!
De Chinees pocheert zijn ei vaak in de olie zoals gezegd. Als je tijdens het verwarmen de warme olie gecontroleerd over het ei schept, kun je proberen de Chinees te evenaren. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
Minder vers ei?
Wanneer je minder verse eieren in de kast hebt en je niet zeker weet of je deze kunt gebruiken, dat kan zeker! Dit doe je wel een beetje anders dan “normaal”. Dit is omdat een minder vers ei sneller waterig zijn. Hierdoor valt het ei sneller uit elkaar. Je bereidt zo’n ei als volgt:
Neem een pan, vul deze voor 2/3 met water en breng dit aan de kook. Voeg een ruime scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter kan stollen.
Breek elk ei apart in een koffiekop, hou de dooier hierbij altijd heel. Leg een halve eierschil aan de kant voor later.
Zet het vuur wat lager en hou het water constant net onder het kookpunt. Roer het geheel voorzichtig tot er een draaikolk ontstaat. Leg nu het stukje eierschaal in de pan. Zodra deze afdrijft naar het midden van de pan, dan kun je beginnen met pocheren.
Haal de eierschaal weg. Giet het eerste ei in het midden van de pan met zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten in de pan is het ei voldoende gaar. Haal het ei voorzichtig uit de pan, de dooier is als het goed is nog zacht.
Je kunt eventueel meerdere eieren tegelijk pocheren; Maar om zeker te zijn van je zaak, werkt 1 voor 1 toch veiliger.
Gepocheerd ei recepten
Je kunt een gepocheerd ei combineren in en met veel gerechten. Alles waar je normaal gesproken een eitje bij eet, kun je ook met een gepocheerd eitje eten. Neem bijvoorbeeld een broodje met avocado en ei, of zelfs bij de nasi.
Tartaar
- 4 eieren
- 500 g asperges
- 500 g aardappels
- olijfolie
- peper en zout
- peterselie
- azijn
- Schil en snij de asperges. (houd eventueel een paar achter voor de garnering);
- Kook de asperges;
- Snijd de aardappels in blokjes en kook deze gaar;
- Meng de asperges met de aardappelblokjes en een flinke scheut olijfolie. Breng het op smaak met peterselie, peper en zout;
- Breng een steelpan met water en een scheut azijn aan de kook, maak met een lepel een draaikolkje;
- Tik een ei stuk en laat deze voorzichtig in het water zakken, zet het vuur laag;
- Haal het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water;
- Bouw een torentje van het asperges en de aardappels. Leg het gepocheerde ei bovenop en prik deze voorzichtig door.
- Garneer met de achtergehouden asperges en eventueel wat olijfolie, kruiden en eetbare bloemen.
Witlofpastei
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 4 stronkjes witloof
- 4 bladerdeegpasteitjes
- 150 g boter
- 2 eetlepels citroensap
- 2 tomaten
- peper en zout
- bieslook
- nootmuskaat
- Snijd de witloof in reepjes en fruit dit 5 minuten in 50 g boter, maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat;
- Verwarm de pasteitjes in de oven;
- Pocheer de eieren 4 minuten in water met een scheut azijn (zuur water), en haal ze eruit zodra ze klaar zijn;
- Laat 100 g boter smelten, doe de eierdooiers erin en klopt dit tot een gladde luchtige saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat;
- Vul de warme pasteitjes met witloofreepjes en leg er een gepocheerd ei bovenop;
- Garneer met een lepel saus, blokjes tomaat en bieslook.
Gepocheerd ei met dragonboter
- 4 eieren
- 60 g gezouten boter
- 1/2 tl fijngesneden dragon kruid
- 1/2 tl citroensap
- azijn
- Smelt de boter en breng dit op smaak met dragon en citroensap;
- Breng water met een grote scheut azijn tegen de kook aan (80 graden);
- Pocheer de eieren;
- Schep de eieren voorzichtig uit het water en serveer direct, warm, met de dragonboter.
Toast met gepocheerd ei en zalm
- 4 eieren
- 4 casinoboterhammen
- 4 plakken zalm
- 4 plukjes dragon
- 2 eetlepels bearnaisesaus
- azijn
- peper en zout
- Breng water met een flinke scheut azijn aan de kook en zet het vuur zacht;
- Pocheer de eieren, haal ze hierna voorzichtig uit het water. Hou de eieren warm in een schaal met warm water
- Rooster de boterhammen, snijd de korstjes eraf en bestrijk het brood met de bearnaisesaus;
- leg de zalm en eieren op de toast. Garneer met dragonkruiden.
Gepocheerde eieren Bragance
- 11 eieren
- 4 tomaten
- 150 g boter
- 1 sjalot
- 1 takje dragon
- 1 dl olie
- 1 dl azijn
- zout en peper
- Snipper de sjalot en de dragon;
- Doe de sjalot, dragon met de azijn in een pannetje een kook dit bijna geheel in en koel het af;
- Smelt de boter in een pan, laat dit niet heet worden;
- Snij de tomaten doormidden en leg ze op een ovenschaal. Breng op smaak met peper en zout;
- Schenk er olie overheen en stop dit in een voorverwarmde oven voor 20 minuten op 220 graden;
- Breek 3 eieren en scheid de dooiers van het eiwit;
- Voeg de dooiers bij het pannetje met sjalot en dragon en verwarm dit roerend;
- Pocheer de rest van de eieren;
- Zet de tomaten op een voorverwarmde schaal, zet in elk stuk een gepocheerd ei en schenk er saus overheen;
- Serveer direct.
Toast met gepocheerd ei, spinazie en ansjovis
Van Gordon Ramsay leerden we onderstaand recept. Voor 4 personen en in een kwartier klaar.
- 4 eieren maat L of 5 eieren maat M
- 4 sneetjes bruin sodabrood
- half theelepeltje witte wijnazijn
- 1 eetlepel olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
- 300 g blaadjes spinazie, gewassen en uitgelekt
- nootmuskaat, het liefst versgeraspt
- 12 ansjovisfilets in olie waarbij je de grote doormidden deelt
- Kook water in een pan, voeg een beetje azijn toe en roer deze erdoor heen
- Breek 2 eieren in een kom, maak een draaikolkje in het water met een lepel en laat de eieren voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Doe dit ook met de andere eieren. Als het eiwit gestold is en het eigeel nog vloeibaar is haal je de eieren er voorzichtig uit met een schuimspaan.
- Leg de eieren in een kom met koud water om te voorkomen dat ze nagaren.
- Verwarm de olijfolie in een forse pan en voeg de spinazie toe wanneer de olie goed warm is. Roerbakken tot de blaadjes gekrompen zijn.
- Voeg peper, nootmuskaat en zout toe.
- Rooster het brood en verwarm de eieren opnieuw gedurende een minuut in een pan zacht kokend water.
- Verwarm de borden voor, leg het geroosterd brood op de borden en schep de spinazie op het brood.
- Leg het vis op de spinazie.
- Schep de eieren per stuk met een schuimspaan uit de pan en leg de gepocheerde eieren op de ansjovis. Om te voorkomen dat het gerecht te nat wordt kun je de achterkant van de schuimspaan droogdeppen met keukenpapier.
- Maal er wat zwarte peper over en serveer meteen.
‘Deze simpele, maar verrukkelijke combinatie van krokant geroosterd brood met zoute ansjovis, romige gepocheerde eieren en de aardse smaak van spinazie is ideaal voor een weekendbrunch.’ – Gordon Ramsay