Zacht gekookt ei

Hoe kook je een lekker zacht gekookt eitje?

Niets lekkerder dan een zacht gekookt ei bij het ontbijt. Voordat we ingaan op het geheim van het koken van een zacht ei eerst even de definitie. Een zacht ei heet zacht gekookt wanneer het eiwit geheel gestold is, maar het eigeel nog niet of niet geheel.

Omdat de kooktijd mede afhankelijk is van de grootte van het ei vind je de verschillende kooktijden terug in onderstaande tabellen.

Er zijn drie veel gebruikte manieren om je ei zacht te koken. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je ze beschreven:

Zacht gekookt ei

Zacht gekookt ei in koud water

De meest voorkomende manier is om de eieren in koud water te leggen en dan de kooktijd te rekenen vanaf het moment dat het water begint te koken. De eieren zijn dan al begonnen met stollen omdat ze reeds stollen bij 90 graden. Daar is al in onderstaande tabel rekening mee gehouden. Nadeel is dat je wat moeilijk het precieze beginpunt van het koken kunt bepalen. Daarom werkt deze aanpak vaak wat beter als je hardgekookte eieren wilt koken. Zorg dat de eieren net niet helemaal onder water staan.

Kooktijd zacht ei

S: 2 – 3 minuten
M: 3 – 4 minuten
L: 4 – 5 minuten
XL: 5 – 6 minuten

Energie besparen bij eieren koken?

Wil je energie besparen bij het koken van een lekker ei? En wil je daarbij een zacht gekookt eitje? Verwarm de eieren in een pan en sluit de pan af met een deksel. Op het moment dat de eieren koken draai je de warmtebron uit en wacht je 6 minuten. Dus de eieren niet laten schrikken. Eet smakelijk!

 

Zacht ei koken in koud water

In kokend water

Je kunt er ook voor kiezen om eerst het water aan de kook te brengen en wanneer het water duidelijk kookt, de eieren in het kokende water te leggen met bijvoorbeeld een lepel of een ei tang. Doe dit wel voorzichtig en leg de eieren zorgvuldig op de bodem van de pan. Zorg dat ze net niet onder water staan. Het voordeel is uiteraard dat je precies kunt vaststellen wanneer je moet beginnen te tellen. Nadeel is dat de eieren nogal eens stuk gaan omdat het verschil in temperatuur groot is. Zeker als ze hiervoor in de koelkast hebben gezeten en nu direct in water van 100 graden worden gezet.

Het barsten van de eieren kun je voorkomen door de bolle kant met behulp van een eierprikker een gaatje te prikken. Doordat de lucht dan ontsnapt zet ze niet meer uit in het ei en daarom zal de eischaal niet barsten. Ook is het handig de eieren vooraf op kamertemperatuur te brengen.

Kooktijd zacht ei

S:  3 – 4 minuten
M: 4 – 5 minuten
L: 5 – 6 minuten
XL: 6 – 7 minuten

Nadat het ei is gekookt het hete water afgieten en de hete eieren direct laten schrikken onder koud water. Doe je dit niet dan koken de eieren door en heb je alsnog een hard gekookt ei. Bijkomend voordeel is dat de eieren zo ook gemakkelijker te pellen zijn. Dit geldt uiteraard voor beide hierboven beschreven methodes.

Zacht eitje koken

In een eierkoker

De gemakkelijkste manier om een zacht eitje te maken is het gebruiken van een eierkoker. Leg de eieren voorzichtig op de metalen plaat in de eierkoker, voeg wat water toe en sluit het geheel af met de bijgeleverde afsluitende kap. Vervolgens het apparaat instellen en je kunt erbij weglopen. Makkelijk maar weinig ambachtelijk.

Zacht gekookt ei in airfryer

Een ei koken in een airfryer blijkt heel goed te kunnen. Sommige bakken er zelf hun brood in voor het ontbijt. Wil je daar meer over weten kijk dan eens bij de uitleg van de Philips chef. Maar hoe lang moet een ei in de airfryer om als zacht gekookt ei er weer uit te komen?

De start is belangrijk. Neem geen eieren rechtstreeks uit de koelkast maar neem eieren die op kamertemperatuur zijn. We gaan uit van een koude start van de airfryer. Stel de temperatuur in op 120 graden en zet de tijd op 10 minuten. Anderen adviseren 9 minuten op 150 graden. Zelf even testen is het beste. Je hebt je eigen smaak en de grootte van de eieren doet er ook toe. Hoe groter het ei hoe langer de ‘kooktijd’ dient te zijn. Koel de eieren direct af na de piep, anders zijn ze niet te pellen.

Voordeel van het ei koken in een airfryer is dat je geen water aan de kook hoeft te brengen. Ook hoef je niet op zoek naar je eiwekker. Als je ook nog je complete ontbijt op deze manier bereidt kun je erbij weglopen.

Eierkoker

De basisprincipes van een zacht gekookt eitje

Een perfect zacht gekookt eitje. Het eiwit gestold, maar niet té hard. Het eigeel smeuïg, maar niet té zacht. Het klinkt veeleisend, maar met een paar simpele basistechnieken is het letterlijk een eitje.

Maar hoe weet je of het ei vers is?

Het enige wat je nodig hebt om te weten of een ei vers is, is een bak met koud water. Je legt het nog ongekookte ei in de bak of pan met water. Een vers ei zakt direct naar de bodem en blijft daar plat liggen. Een minder vers ei gaat verticaal in het water staan maar nog wel met de punt op de bodem. Deze kun je nog eten maar wacht daar niet te lang mee. Even ruiken voor consumptie is altijd handig. Een bedorven ei drijft en kent als bestemming de groene afvalbak.

Zacht gekookt ei recepten

Groene asperges met zacht gekookt ei (voor 4 personen)

4 eieren
20 groene asperges
50 g broodkruim
1 eetlepel olijfolie
1 snufje chilipoeder
1 snufje paprikapoeder
zeezout

1. Bak het broodkruim in de olijfolie zodat ze goudbruin en krokant is. Voeg naar eigen smaak zeezout, chili- en paprikapoeder toe en laat het geheel afkoelen.
2. Kook de asperges 3-5 minuten in gezouten water totdat ze mooi zacht zijn. Even met een vork prikken om de gaarheid vast te stellen.
3. Kook gelijkertijd de eieren 3-4 minuten zodat ze mooi zacht zijn en pel ze.
4. Giet het water uit de pan en leg de asperges op een bord. Leg de zacht gekookte ei of eieren daarbij. Strooi met de gebakken broodkruimels over het geheel.

Broccoli met zacht gekookt ei (voor 4 personen)

4 eieren
2 takjes peterselie
1 teentje knoflook
1 sjalot
2 eetlepels boter
3 deciliter melk
2 eetlepels bloem
1 eetlepel mosterd
600 gram kleine of krielaardappelen
Peper, zout en nootmuskaat

  1. Zet een pan water op het vuur, voeg een beetje zout toe en kook de krielaardappelen in ongeveer 20 minuten. Snijd de aardappelen in tweeën.
  2. Hak de peterselie mooi fijn en doe dit ook met de knoflook en de sjalot.
  3. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze ongeveer 8 minuten in water met een beetje zout.
  4. Als de broccoli in de pan zit smelt je de boter in een pan en vermeng je deze met bloem. Roer dit gedurende enkele minuten. Voeg roerend de melk erbij totdat een mooie saus is ontstaan. Breng de saus op smaak met peper, zout en de nootmuskaat. Vergeet niet ook de mosterd toe te voegen.
  5. Kook nu de eieren zacht gekookt in zo’n 4 minuten in kokend water. Wil je de eieren wat harder dan kook je ze langer.
  6. Doe de olijfolie in een bakpan en verhit deze. Bak de knoflook en de sjalot licht zodat ze glazig zijn.
  7. Nu is het tijd om de krielaardappelen toe te voegen en het geheel op temperatuur te brengen.
  8. Peterselie, zout en peper naar smaak toevoegen
  9. Verwarm de borden voor en legt de zacht gekookte eieren, de aardappelen en de broccoli op de borden.
  10. Eet smakelijk!

Pasta Niçoise met tonijn en sperziebonen, cherrytomaten en een zacht gekookt eieren (4 personen)

2 middelgrote eieren
150 gram sperziebonen
180 gram penne
250 gram cherrytomaten
10 gram verse bladpeterselie & basilicum
1 teentje knoflook
1 Sjalot
30 gram olijven & kappertjes
Halve citroen
1 blikje tonijn in olijfolie
2 eetlepels Extra vierge olijfolie
1 theelepel mosterd
Peper en zout

  1. Breng een grote pan met water aan de kook met een beetje zout. Dop de sperziebonen en snijd ze in 2 gelijke stukken. Kook de penne tegelijk met de eieren in dezelfde pan, afgedekt met een deksel gedurende  10 – 12 minuten. Voeg na ongeveer 5 minuten de sperziebonen toe. Giet het hete water af en laat het overblijvende vocht zonder deksel uitdampen.
  2. Snijd de cherrytomaten doormidden en hak de peterselie, de knoflook en het basilicum fijn. Snijd de olijven doormidden en snipper de sjalot. Snijd de citroen in 2 stukken en pers 1 helft uit, snijd de andere helft in stukjes.
  3. Doe 4 eetlepels vierge olijfolie 0,5 eetlepel citroensap en 0,5 theelepel mosterd in een grote kom en meng ze. Voeg de andere ingrediënten toe behalve de eieren en een partje citroen en meng het geheel opnieuw.
  4. Voeg de sperziebonen en de penne toe en meng ze.
  5. Pel de eieren en snijd ze in stukken.
  6. Serveer de pasta niçoise met de zacht gekookte ei delen en een stukje citroen. Voeg extra vierge olijfolie en peper en zout toe naar smaak.

Eierpotjes, of ‘oeufs en cocotte’

Eierpotjes, of ‘oeufs en cocotte’ zoals de Fransen zeggen, zijn zeer eenvoudig om te maken. Ze zien er echter zeer luxe uit! Deze zijn eenvoudig te maken in diverse varianten. Er is een vis, vlees én een vega variant. Eerst het basisrecept:

Benodigdheden voor dit basisrecept:

2 eieren
2 eetlepels crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee eenpersoons ovenschaaltjes in met een beetje olijfolie of boter. Breek boven elk ovenschaaltje een ei en bestrooi deze met wat zout en peper. Zet de ovenschaaltjes in een ovenschaal of in een braadslee. Vul de schaal met kokend water zodat de bakjes half onder staan. Laat de eierpotjes ongeveer 10 minuutjes garen in de oven, totdat het eiwit gestold en mooi wit is en de dooier nog lekker zacht is. Strooi er wat vers gemaalde peper over.

1. EIERPOTJES MET GEROOKTE ZALM, DILLE EN KAPPERTJES

Voeg onderstaande ingrediënten toe aan het basisrecept:

2 eetlepels gerookte zalmsnippers
1 eetlepel fijngesneden dille
16 kappertjes

Leg de helft onderin de schaaltjes, dan de crème fraîche erover, dan het ei, dan de andere helft er bovenop.

2. EIERPOTJES MET HAM, PREI EN KAAS

Voeg onderstaande ingrediënten toe aan het basisrecept:

Snij 4 cm prei af, halveer deze in de lengte en snijd deze heel dun
2 plakjes schouderham, in kleine stukjes
2 takjes verse tijm
1 eetlepel geraspte kaas

  • Verdeel de helft van de prei, ham en tijm en leg deze onderin de schaaltjes. Voeg de crème fraîche daarover en vervolgens het ei. Dan de andere helft erover. Strooi tenslotte de geraspte kaas over de gerechten.

3. EIERPOTJES MET ZONGEDROOGDE TOMAATJES EN BASILICUM

Voeg dit toe aan het basisrecept:
1 zongedroogde tomaat, in reepjes
3 blaadjes basilicum, in reepjes

Leg de helft onderin de schaaltjes, dan de crème fraîche erover, dan het ei, dan de andere helft erover.